Buiten wandelen met je kat? Geen probleem!

Geschreven door Nikoletta

Breeding Exquisite Bengals
Where Beauty Meets Character
———

17 februari 2024

U heeft het misschien wel een keer gezien, mensen die met hun kat aan een lijntje wandelen. Door het bos, op het strand, of gewoon in de wijk, het kan allemaal!

Buiten wandelen met een kat is een goede manier van socialiseren en zorgt ervoor dat uw viervoeter met snorharen de wereld op zijn eigen manier kan ontdekken. 

Ook hebben wij een aantal van onze katten geïntroduceerd aan de wereld om ons heen. 

Het verschilt per karakter of een kat het leuk vindt om buiten te zijn. De een loopt vrolijk voor je uit en de ander moet er niks van hebben. Wij hebben meerdere van onze katten aangeleerd om buiten te lopen. Een voorbeeld hiervan is Polarstar. Zij kon er maar geen genoeg van krijgen. In het bos vond ze het heel leuk om op de boomstammen te springen en toen we op het strand waren was het zand toch eigenlijk wel heel leuk om mee te spelen, al trok ze wel de grens bij de woeste zee…

U kunt uw kat het altijd aanleren om met een tuigje te lopen, dit is wel een heel geleidelijk en langdurig proces. Luisteren naar de voorkeuren van uw kat is hierbij heel belangrijk. Net als bij het socialiseren gaat dit allemaal stapje voor stapje. 

Ten eerste is het heel belangrijk om het tuigje te introduceren. Dit tuigje is handig, zodat als je eenmaal naar buiten gaat, de kat niet al bij de eerste auto wegschiet. Een tijdje per dag het tuigje om is een goede manier van het tuigje introduceren. En beloon je kat met een snoepje, nadat ze hem braaf gedragen hebben, zodat het tuigje met iets goeds wordt geassocieerd. 

Wij beginnen altijd eerst in de tuin zodat de katten een beetje kunnen wennen aan de nieuwe geuren en geluiden. Eenmaal comfortabel kunnen we beginnen met kleine stukjes door de buurt. Elke keer als er iets nieuws voorbij komt, zoals een vrachtwagen of een motor, zorgen we ervoor dat we er dicht bij blijven zodat we de kat nog gerust kunnen stellen als ze het spannend vinden. 

Op deze manier blijven we nieuwe plekken introduceren en wij nemen voor de zekerheid ook altijd een draagmand mee, indien de kat er geen zin meer in heeft. 

Het karakter van de kat blijft een grote rol spelen. Sommige katten blijven liever in de tuin, of lekker binnen. Belangrijk is dat dit wordt gerespecteerd, dwingen heeft natuurlijk geen zin. 

Daarom zetten wij in de zomer altijd de tuindeur wijd open, zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze zin in hebben. Het is lekker makkelijk omdat ze hier ook geen tuigje nodig hebben. En gelukkig staat Polarstar altijd wel open voor een lekkere wandeling. 

Dit vind je misschien ook leuk…