Socialisatie in de eerste 12 weken

Geschreven door Nikoletta

Breeding Exquisite Bengals
Where Beauty Meets Character
———

6 januari 2024

Bij Praslin Bengals vinden wij het heel belangrijk om goed opgevoede kittens door te geven. 

Wij beginnen hier al mee op dag 1. De kittens groeien op in onze woonkamer. Daar zijn wij als familie het meest en kunnen de kittens dus ook wennen aan nieuwe geluiden. Aaien doen we heel voorzichtig.

In de eerste weekjes nemen we ze af en toe op schoot zodat de kittens ook met andere geuren in aanraking te komen

Na circa 2 weken gaan de oogjes open en maken ze kennis met het beeld van de wereld. Na deze tijd nemen we ze meer op schoot en zorgen we ervoor dat ze het aanraken van de pootjes en hun buikje normaal vinden. Zo voorkom je dat je kat ineens uithaalt als hij later groot wordt omdat hij iets niet gewend is. 

Na 3-5 weken beginnen de kittens een beetje gewend te raken aan het zicht en spelen ze ook met elkaar. Wij zorgen ervoor dat de katten alle geluiden te horen krijgen, voorbeelden van enge geluiden zijn bijvoorbeeld de stofzuiger of de keukenmixer. Na het horen van deze geluiden belonen we ze altijd door ze te aaien en veel aandacht te geven. Zo krijgen ze een goede associatie met die geluiden. Na 3 keer horen van het geluid is het geluid meestal ook niets nieuws meer. 

Na 6-7 weken halen wij het kattenspeeltje erbij dat alleen een paar veren bevat. Zo is het niet te groot en niet te luid en zijn de kittens nieuwsgierig genoeg om dit te ontdekken en er uiteindelijk achteraan te jagen. 

Na 8-9 weken zorgen wij voor wat meer uitdaging en zijn ze mensen en geluiden nu goed gewend. Hierbij kunnen wij wat specialere speeltjes laten zien die bijvoorbeeld iets meer veren bevatten en soms belletjes hebben. Daarnaast hebben wij een leuk parcours voor ze gebouwd. Dit is –  net als voor paarden – een hindernisbalk waarbij je de hoogte kunt instellen met kleine springbalken die er gemakkelijk af kunnen vallen. Hiermee kunnen we de hoogte steeds verder opbouwen voor de kittens. Wij merken dat de kittens dit concept heel leuk vinden. 

Wij hebben de kittens na 10 weken volledig gesocialiseerd tot knuffelbeestjes, maar het is na deze tijd natuurlijk ook geen probleem als ze iets nog spannend vinden, bovendien heeft elk kitten zijn eigen karakter. 

De laatste weken voor de verhuizing nemen we ze veel op schoot en maken we de laatste socialisatie fase af. En uiteraard gaat de socialisatie in het nieuwe huis nog verder door.

Dit vind je misschien ook leuk…